Menu

První pokus o japonské jídlo – Rámen

11.9.2014 - Recepty
První pokus o japonské jídlo – Rámen

Už před nějakou dobou jsem zabrousil do vod japonské gastronomie. Jakožto člověk, který umí uvařit jen míchaný vajíčka a brambory, jsem se vrhnul do Rámenu. Recept jsem si našel na internetu. Vlastně několik receptů, kde každý byl trochu jiný. Pro mě jednoduchá věc. Jednoduše jsem všechny vzal a zprůměroval je tak, aby byla zachována hlavní podstata každého z receptů. Zbylé ingredience jsem zvolil dle toho, co se dá u nás pořídit nebo ještě spíš, co bylo v domě po ruce.

Jelikož jsme pětičlenná moravská rodina, tak jsem byl nucen patřičně znásobit i množství všech surovin, proto se nelekejte a suroviny si patřičně upravte na své počty.

Suroviny:

Vývar lze udělat jak kuřecí, tak i hovězí, ale nejvíc se mi osvědčil slepičí. Přípravu vývaru nebudu popisovat, recept si najdete v každé kuchařce, jen vám doporučím si ho připravit den předem.

Postup přípravy:

V prvé řadě si nakrájíme pórek a mrkev na kolečka. Kolečka mrkve je ovšem zvolit tenčí. Lépe a rychleji se osmahnou. Dále oloupeme a na tenké proužky nakrájíme zázvor. Na střední plamen hořáku si připravíme velký hrnec, do kterého přidáme olej. Ten tu je jen z důvodu, aby se vám následně nepřipalovala nakrájená zelenina. Po rozehřátí oleje přidáme do hrnce nakrájený pórek, mrkev, zázvor, rozdrcený česnek a vše osmahneme 3 až 4 minuty. Jakmile zelenina začne vonět, přilijeme do hrnce vývar, sojovou omáčku a ochutíme solí a pepřem. Obsah uvedeme do varu a ponecháme vařit po dobu 15 až 20 minut. Pak vývar scedíme do jiného (velkého) hrnce, který opět postavíme na hořák a vývar přivedeme k varu.

Postup přípravy kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:

Kuřecí prsa vcelku i s celými plodnicemi hlívy ústřičné ponoříme do vařícího vývaru. Nadále teplotu vývaru udržujeme těsně pod bodem varu tzv. poaching (voda nesmí bublat). Kdybychom vařili maso při vyšší teplotě, bylo by suché, kdežto při kontrolovaném ohřevu zůstane krásně šťavnaté. Takto vaříme asi 10 – 15 minut. Poté jedno prso vyjmeme a zkontrolujeme rozříznutím, zda je již uvařené (nemělo by být uvnitř růžové). Pokud je maso již hotové, vyjmeme je sítkem spolu s hlívou z hrnce a odložíme je stranou.
Během vaření masa si můžeme uvařit vejce natvrdo, abychom je měli již připravené.

Příprava kuřecích prs, hlívy a jarní cibulky. (japonské )

Příprava kuřecích prs, hlívy a jarní cibulky.

Příprava nudlí:

Dostáváme se k poslednímu bodu receptu. Po vyjmutí masa a hlívy, opět zesílíme plamen a přivedeme obsah hrnce k varu. Nudle pomalu vložíme do hrnce (pozor, nudle nelámeme) a vaříme po dobu 3 – 5 minut. Během této doby si očistíme a nadrobno nakrájíme jarní cibulku.

Podávání:

Nudle vybereme a nandáme do misek (talířů) a naběračkou přelijeme horkým vývarem. Na jednu stranu misky vložíme houby s dvěma polovinami vejce natvrdo. Na druhou stranu naskládáme nakrájené plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou.

Ramén připravený k servírování.

Rámen připravený k servírování.

Pokrm konzumujeme velmi teplý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *