Před nedávnem jsem zase nakoukl do své osobní kuchařky a přemýšlel, co bych si tak dal. Hmm je tam toho opravdu hodně, ale mě tak nějak opět zaujal recept na Futomaki sushi, který se vyjímá hned na první stránce. Takže se s vámi o něj podělím.
Ingredience:
- Krabí tyčinky nebo plátky lososa (může být i uzený)
- Avokádo/mango (osobně preferuji mango)
- nakládaný zázvor (díky své výrazné chuti jen velmi málo, nebo vůbec)
- okurka (salátová bez slupky)
- 4 – 5 plátků řasy Nori
- 6 – 8 lžic rýžového octa (dle chuti)
- 1 – 2 lžičky cukru (nejlépe nerafinovaný třtinový)
- 1 lžičku soli
- křen Wasabi (pasta)
- sojová omáčka
- 250 – 300 g rýže na sushi
Postup přípravy:
Rýži několikrát propláchneme, dokud z ní neteče jen čistá voda. Na 300g rýže dáme asi ¾ litra studené vody. Rýži nasypeme do vody a uvedeme do varu. POZOR – rýže se nesolí!
Jakmile dosáhneme varu, stáhneme plamen a na velmi mírném ohni vaříme, dokud se voda nevypaří a rýže není měkká.
Mezitím si připravíme nálev, který pak nalijeme do uvařené rýže. Do mističky si nalijeme 6 – 8 lžic rýžového octa (můžeme i více, podle chuti), přidáme 1-2 lžičky cukru a lžičku soli a vše mícháme tak dlouho, dokud se to všechno nerozpustí. Pokud se nálev špatně rozpouští, můžeme ho trochu zahrát nad plamenem.
Následně uvařenou rýži přecedíme a vlijeme do ní připravený nálev. Rýži i s nálevem lehce promícháme a necháme 1 – 2 hodiny vychladnout, aby se krásně spojil nálev s rýží.
Celou řasu Nori rozložíme na podložku (makisu) a rovnoměrně na ni naneseme rýži max. do výšky 1 cm.
Rýži nanášíme pouze doprostřed a na kraje. Nahoře nebo dole by měl zůstat volný pruh o šířce 1 – 2 cm na stočení. Na rýži, zhruba do 1/3, dáme po celé šířce vybrané suroviny. Můžeme přidat i wasabi pastu, ovšem s mírou. Wasabi má velice výraznou chuť.
Následně stočíme do válečku (nejlépe za pomoci makisu). Volný pruh řasy můžeme lehce namočit vodou, aby se řasa při stočení krásně slepila a váleček držel pohromadě. Nakonec váleček pevně stlačíme (do rolády).
Válečky necháme 10 – 20 minut odležet na chladném místě. Pak jej můžeme nakrájet na kolečka a podávat.
Sushi se tradičně podává se sojovou omáčkou nebo omáčkou wasabi.