Menu

Futomaki sushi

22.8.2015 - Recepty
Futomaki sushi

Před nedávnem jsem zase nakoukl do své osobní kuchařky a přemýšlel, co bych si tak dal. Hmm je tam toho opravdu hodně, ale mě tak nějak opět zaujal recept na Futomaki sushi, který se vyjímá hned na první stránce. Takže se s vámi o něj podělím.

Ingredience:

Postup přípravy:

Rýži několikrát propláchneme, dokud z ní neteče jen čistá voda. Na 300g rýže dáme asi ¾ litra studené vody. Rýži nasypeme do vody a uvedeme do varu. POZOR – rýže se nesolí!

Jakmile dosáhneme varu, stáhneme plamen a na velmi mírném ohni vaříme, dokud se voda nevypaří a rýže není měkká.

Mezitím si připravíme nálev, který pak nalijeme do uvařené rýže. Do mističky si nalijeme 6 – 8 lžic rýžového octa (můžeme i více, podle chuti), přidáme 1-2 lžičky cukru a lžičku soli a vše mícháme tak dlouho, dokud se to všechno nerozpustí. Pokud se nálev špatně rozpouští, můžeme ho trochu zahrát nad plamenem.

Následně uvařenou rýži přecedíme a vlijeme do ní připravený nálev. Rýži i s nálevem lehce promícháme a necháme 1 – 2 hodiny vychladnout, aby se krásně spojil nálev s rýží.

Celou řasu Nori rozložíme na podložku (makisu) a rovnoměrně na ni naneseme rýži max. do výšky 1 cm.

Makisu - podložka na rolování sushi

Makisu – podložka na rolování sushi

Rýži nanášíme pouze doprostřed a na kraje. Nahoře nebo dole by měl zůstat volný pruh o šířce 1 – 2 cm na stočení. Na rýži, zhruba do 1/3, dáme po celé šířce vybrané suroviny. Můžeme přidat i wasabi pastu, ovšem s mírou. Wasabi má velice výraznou chuť.

sushi - rozmístění

Následně stočíme do válečku (nejlépe za pomoci makisu). Volný pruh řasy můžeme lehce namočit vodou, aby se řasa při stočení krásně slepila a váleček držel pohromadě. Nakonec váleček pevně stlačíme (do rolády).

sushi - válečky

Válečky necháme 10 – 20 minut odležet na chladném místě. Pak jej můžeme nakrájet na kolečka a podávat.

Sushi se tradičně podává se sojovou omáčkou nebo omáčkou wasabi.

616323_3057695580475_50278126_o

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *